Jukuleirin historia

Vuoden 2020 leiri on järjestyksessään 27. kesäleiri Hiekkasärkillä. Ensimmäisen leirin järjestäjänä toimi SVUL:n Keski-Pohjanmaan piiri ja sen jälkeen kahdesta Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu. Vuonna 1997 leiriä ei pidetty Vaasan Kesäkisojen takia. Vuodesta 1998 lähtien leirin isäntänä on ollut Keski-Pohjanmaan Liikunta ry. Leiri käynnistyi Jukujuku-leirin nimellä saaden nimen 1990 alussa Kalajoella avatun vesipuiston innoittamana. Leirin alkuvuosista lähtien leiriläiset ovat saaneet nauttia Kalajoen hiekkasärkkien upeasta meriluonnosta, vesipuistosta, hiekkarannan leikeistä ja muista alueen monipuolista liikuntamahdollisuuksista särkillä ja keskustassa.

SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin reilu parikymmenvuotinen leirihistoria Lestijärvellä oli päättynyt 1980-luvun puolivälissä. SVUL:n suurkisoihin liittyi piirien omat koulutusleirit, joita pidettiin 1990-luvun vaihteessa mm. Kannuksessa ja Ylivieskassa. Piirin lajijaostot olivat vahvasti mukana koulutusleireillä. Vähitellen syntyi lajiliittojen valtakunnallisia tapahtumia ja piirien lajikohtaisten leirien tarve väheni.

SVUL:n Keski-Pohjanmaan piiri oli mukana 1992 käynnistämässä Nuorten Seurajohtajien koulutusta, jossa mukana oli 11 nuorta johtajaa eri seuroista. Omien seurakohtaisten kehitystehtävien lisäksi ryhmän yhteisenä projektina oli suunnitella ja toteuttaa lasten ja nuorten liikuntaleiri Kalajoen Hiekkasärkillä. Leiri sai Kalajoella urheilu- ja liikuntaväen keskuudessa todella innostuneen vastaanoton ja ensimmäiselle leirille elokuun alkuun 1993 saatiin noin 300 lapsen ja nuoren monipuolinen liikuntaleiri. Leirillä majoituttiin leirintäalueelle omiin telttoihin. Ruokahuollossa turvauduttiin Kalajoen Junkkareiden naisjaoston apuun jo tuolloin. Urheiluseura Junkkarien toimijat olivat seurana muutenkin vahvasti mukana leirin järjestelyissä mm. toimintapisteillä. Ensimmäisellä leirillä oli muuten mukana Kalajoen jääkiekkoilun ikoni, pitkän NHL-uran tehnyt Jussi Jokinen. Ensimmäiset leirit toteutettiin monipuolisinta yleisleireinä. Myöhemmin syntyi tarve organisoida lajileirejä, joissa puolet treeniajasta pyhitettiin ns. oman lajin valmennukselle ja toinen puoli leiristä oli tutustumislajeja, toimintapisteitä tai Jukujukumaan vesipuistossa vierailulle. Aika moni nykyinen keskipohjalaisurheilija on nuoruudessaan käynyt Kalajoen leirillä. Leirin osallistujamäärät ovat vaihdelleet alkuvuosien alle 300:sta reiluun 500:een leiriläiseen.

Leirin huippu-urheilijavieraina ovat käyneet ainakin triathlonisti Teemu Vesala, nopeuslaskija Mira Saarikettu, aitajuoksija Antti Haapakoski, pyöräilijä Pia Sundstedt, jääkiekkoilija Jussi Jokinen, lumilautailija Risto Mattila, jalkapalloilija Henri Myntti, pesäpalloilija Sami Haapakoski, suunnistajat Heini Wennman ja Karoliina Ukskoski, hiihtäjät Kari Joki-Erkkilä(para), Kuisma Taipale, Kalle Lassila, Riitta-Liisa Roponen, Teemu Kattilakoski sekä nuoret hiihtäjälupaukset Anni Alakoski ja Lauri Gummerus. Muutaman viime vuoden aikana leirillä on nähty leiriläisiä piristämässä Keski-Pohjanmaan vuoden urheilijana vuosina 2014 ja 2015 palkittu lentopalloilija Olli-Pekka Lelu Ojansivu, pikajuoksija Anniina Kortetmaa, pyörätuolikelaaja Tuomo Himanka sekä pesäpalloilija Sami Haapakoski.

Kuva 1: NHL-tähti Kalajoen ensimmäisellä leirillä 1993
Kuva 2: Sirkustaitelija yksipyöräisellä Heikki Leppävuori Merisärkkien illanvietossa
Kuva 3: Nuoret leiriohjaajat yhteispotretissa leiriportillaKuva 4: Keskipohjanmaa-lehden juttu ensimmäisestä leiristä


   
Jukuleiri
«  Tammikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Leiripäivä
 
 Koulutuspäivä
 
 Tiedotus
Kategoriat